Videomarketing bij Burgers' Zoo

Wie kent hem niet….de video van de chimpansees die het hebben voorzien op een drone en met een tak het apparaat uit de lucht slaan. Deze bijzonder grappige beelden gingen vorig jaar al snel viraal. Zenders als CNN deden er verslag van en wereldwijd is het filmpje miljoenen keren bekeken. Voor Burgers’ Zoo, waar het allemaal plaatsvond, was het filmpje het startsein om meer met online video te gaan werken.
 


‘Het was een geweldige toevalstreffer. De beelden waren fantastisch en het effect daarna was schitterend. Het filmpje ging al snel de hele wereld over. Alleen al op ons eigen YouTube kanaal is het intussen meer dan 3,3 miljoen keer bekeken ‘

Aan het woord is Tim Lammers, Marketing Manager van Burgers’ Zoo. Op uitnodiging van MediaVilla Arnhem gaf hij 28 juni jongestleden een lezing over de marketing strategie van Burgers’ Zoo. En videomarketing speelt daarin een belangrijke rol.

Televisie

Burgers’ Zoo werkt eigenlijk al heel lang met video. Maar dan op TV. Denk aan  programma’s als ‘Ja Natuurlijk’, ‘Drukte in de Dierentuin’ en ‘Burgers’ Zoo Natuurlijk’. Maar na het succes van het chimpansees filmpje vond het dierenpark dat het tijd was om ook meer met online video te gaan doen. Een jaar later heeft Burgers’ Zoo haar eigen vlog, groeit haar YouTube kanaal met 40 abonnees per dag en experimenteren ze met live streaming en 360 graden video’s.

Tim: ‘Wij zetten video overal in centraal.’

Video Rangers

Burgers’ Zoo is de eerste dierentuin in Europa die vlogt. Sinds vorig jaar augustus doen de video rangers Jeanne en Jeroen wekelijks verslag van hun avonturen in het dierenpark. Van de 130 mensen die reageerden op een vacature voor de leukste stage van Nederland, namelijk vloggen in Burgers’ Zoo, kwamen zij als winnaars uit de bus.

Tim: ‘Het mooie was dat we tijdens de audities al merkten dat het werkte. Serieus. Kinderen van zeven jaar  die vroegen of ze mee mochten vloggen en op welk kanaal we te volgen waren. Dat was erg leuk.’
 


Toch was de vlog niet meteen een succes. Veel dingen bleken trial and error en de afgelopen maanden is er dan ook flink geschaafd aan het format. Zo werden Jeanne en Jeroen in het eerste seizoen uitgebreid gebriefd voordat ze het park ingingen. Dat hebben ze nu los gelaten waardoor je veel spontanere video’s krijgt, wat goed bij social media past. Bovendien hebben ze het format omgebouwd tot een battle waarbij Jeanne en Jeroen aan de hand van opdrachten de strijd aangaan met elkaar. Dat blijkt erg goed te werken en ondertussen groeit het YouTube kanaal van Burgers’ Zoo met ongeveer 40 abonnnees per dag.

Live streaming

Maar wat pas echt veel kijkers trekt zijn de live streams van Burgers’ Zoo. Vooral de geboorte van nieuwe tijgertjes twee jaar geleden bleek een enorme kijkcijfer hit en leverde veel landelijk exposure op. In twee dagen tijd zorgde dat voor meer dan 300.000 kijkers.  En ook op Facebook blijkt live streaming goed te werken.

Tim: ‘Wat we met Facebook willen is mensen inspireren en verhalen vertellen.  Dat kan heel goed met de live stream van Facebook. Het filmen doen we heel eenvoudig met een iPhone. Via Facebook kunnen mensen vragen stellen welke rechtstreeks in de stream worden beantwoord. Op deze manier krijgen we een hele leuke directe interactie met het publiek.’

360 Graden video’s

Het meest bijzondere aan hoe Burgers’ Zoo online video inzet is misschien wel dat ze voor alles open staan en durven te experimenteren. De 360 graden video’s zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit zijn video’s waarbij de kijker zelf bepaald waar hij naar kijkt. Door het gebruik van  speciale camera’s wordt een situatie in één keer in 360 graden opgenomen. De kijker kan vervolgens de beelden verslepen en ze 360 graden draaien, zodat het beeld vanuit elke hoek te zien is.

Tim zelf gelooft heilig in deze manier van ‘video sharing’. Volgens hem zijn 360 graden video’s de toekomst.
 


Wat kunnen we leren van videomarketing bij Burgers’ Zoo?

Het werken met online video is vooral nog veel trail and error. Omdat het een concept is dat voor veel bedrijven en organisaties redelijk nieuw is, weet nog niemand precies wat werkt en wat niet. Neem daarom, net als Burgers’ Zoo, de tijd om te experimenteren. Ga aan de slag, probeer uit,  analyseer de resultaten, schaaf bij en ga door net zolang totdat je het juiste format hebt gevonden. Want dat online video een geweldig middel is om beleving over te brengen, om mensen echt te raken en te inspireren, om verhalen te vertellen en om de doelgroep te bereiken, dat is iets waar we allemaal wel zeker van zijn.

 

Onze laatste blogs

Inspiratiefilm over samenwerking in de zorg

donderdag 14 juli 2016

Regio Nijmegen op één lijn (Noel) is een netwerk van zorgpartijen dat werkt aan een meer integraal werkende eerstelijnszorg in wijken en dorpen.

nieuw werk

And the winner is….Casey Neistat

vrijdag 15 april 2016
Casey Neistat is een zeer succesvolle YouTube filmmaker, uit New York. In april werd hij verkozen tijdens de Shorty Awards verkozen tot YouTuber van het jaar.
YouTube
online video